Bachelorthesis

Ga jij binnenkort aan je bachelorthesis beginnen of ben je alvast aan het inlezen voor volgende jaar? In ieder geval kun je hier informatie terugvinden rondom het regelen van je stage en wat daar allemaal bij komt kijken. Wanneer je nog niet precies weet wat een thesis inhoudt, kun je het beste bovenaan beginnen, maar door de uitklapmenu’s kun je ook doelgerichter naar informatie zoeken. 

Voor het behalen van je Bachelor moet je een thesis hebben gedaan, dit is een afstudeerproject waarbij je voor een deel bezig bent met eigen onderzoek en veel ervaring in de praktijk opdoet (bijvoorbeeld in het lab). Ook ben je voor een deel van je tijd bezig bent het schrijven van een onderzoeksverslag of literatuuronderzoek. Om te mogen beginnen aan je bachelorthesis moet je 120 EC hebben behaald (16 vakken). Een thesis wordt dan ook vaak als afsluiting van een bachelor gedaan in de vierde periode van het derde jaar. Dit is alleen zeker niet verplicht en kan ook in andere periodes, vraag de mogelijkheid hiervan wel tijdig na bij de onderzoeksgroep waar jij stage zou willen lopen!

Voor MLS-studenten is er de keuze om je thesisonderdeel bij een vakgroep van het departement biologie of scheikunde te doen, ongeacht van of je via Biologie of Scheikunde ingeschreven staat. Bij welk departement je terecht komt zal afhangen van het onderwerp dat je wilt bestuderen en de onderzoeksgroep waar jij je stage wilt lopen. 

Tijdens het schrijven van je literatuuronderzoek en onderzoekverslag zul je veel literaire bronnen gebruiken. Om hier overzicht in te houden, en toegang te krijgen tot veel (normaal betaald) onderzoekspapers, heeft de Computercommissie, de PCie, een handleiding voor Mendeley en het toegang krijgen tot de Universiteits licentie voor het lezen van onderzoek. Deze handleiding is hier terug te vinden (hiervoor moet je wel ingelogd zijn).

Heb je nog overige vragen over je bachelorthesis? Je kunt altijd een mailtje sturen naar de coördinatoren van de thesis cursussen van Scheikunde (S.Blad@uu.nl) en Biologie (scriptie.bio@uu.nl).

Als afsluiting, LET OP: Als je een master wilt beginnen in september is het van groot belang dat je laatste cijfer uiterlijk 1 augustus op Osiris staat. Dit is een harde, landelijk vastgelegde deadline!