Bachelorthesis

Ga jij binnenkort aan je bachelorthesis beginnen of ben je alvast aan het inlezen voor volgende jaar? In ieder geval kun je hier informatie terugvinden rondom het regelen van je stage en wat daar allemaal bij komt kijken. Wanneer je nog niet precies weet wat een thesis inhoudt, kun je het beste bovenaan beginnen, maar door de uitklapmenu’s kun je ook doelgerichter naar informatie zoeken. 

Voor het behalen van je Bachelor moet je een thesis hebben gedaan, dit is een afstudeerproject waarbij je voor een deel bezig bent met eigen onderzoek en veel ervaring in de praktijk opdoet (bijvoorbeeld in het lab). Ook ben je voor een deel van je tijd bezig bent het schrijven van een onderzoeksverslag of literatuuronderzoek. Om te mogen beginnen aan je bachelorthesis moet je 120 EC hebben behaald (16 vakken). Een thesis wordt dan ook vaak als afsluiting van een bachelor gedaan in de vierde periode van het derde jaar. Dit is alleen zeker niet verplicht en kan ook in andere periodes, vraag de mogelijkheid hiervan wel tijdig na bij de onderzoeksgroep waar jij stage zou willen lopen!

Voor MLS-studenten is er de keuze om je thesisonderdeel bij een vakgroep van het departement biologie of scheikunde te doen, ongeacht van of je via Biologie of Scheikunde ingeschreven staat. Bij welk departement je terecht komt zal afhangen van het onderwerp dat je wilt bestuderen en de onderzoeksgroep waar jij je stage wilt lopen. 

Wat is het verschil tussen het doen van je bachelorthesis via scheikunde of biologie?

Wanneer je een keuze hebt gemaakt bij welke onderzoeksgroep (zie daarvoor hieronder) jij je thesis wilt gaan doen, kun je je inschrijven voor je thesis bij Biologie of bij Scheikunde.

Voor Biologie moet je je via osiris inschrijven voor twee losse vakken, namelijk onderzoeksscriptie (B-B3ONSCR; 7,5 EC) en onderzoeksproject (B-B3ONST; 7,5 EC) die je samen 15 EC geven en allebei verplicht zijn om je thesis te voldoen. Voor het vak onderzoeksscriptie schrijf je een literatuuronderzoek. Voor het vak onderzoeksproject loop je stage, waar je een schriftelijk stageverslag van in moet leveren (die los staat van je gemaakte literatuuronderzoek, maar hier wel in verwerkt mag worden waardoor het één document wordt). De onderwerpen van beide onderdelen hoeven niet hetzelfde te zijn en kunnen dus los van elkaar staan, maar om je in twee onderwerpen in te lezen is erg veel extra werklast. Er wordt vanuit gegaan dat je in beide vakken ongeveer de helft van je tijd stopt, het invullen en verdelen van deze tijd is verder aan jou en je begeleider.

Als je je thesis via Biologie doet, zul je na inschrijving via osiris een online formulier via Survey Monkey in moeten vullen met informatie over jouw stagekeuze. Hierdoor weten de coördinatoren van het vak waar jij je scriptie gaat doen en wie jouw begeleiders zijn. Ook volg je een aantal verplichte werkcolleges waarin wordt uitgelegd hoe je literatuur zoekt, wat er komt kijken bij goed onderzoek en een goede scriptie. Tijdens het eerste werkcollege ontvang je de scriptiecursus handleiding, hier staat aanvullende informatie en zijn ook de harde deadlines voor de volledige periode terug te vinden (denk aan het inleveren van een scriptieplan en de eindversie deadline). Bij biologie krijg je dus redelijk wat begeleiding vanuit het vak zelf en worden er ook harde inleverdeadlines gesteld. Voor meer informatie over je thesis doen via biologie kijk op deze website.

Voor scheikunde neem je deel aan slechts één cursus die 15 EC waard is, namelijk Bachelorthesis Scheikunde (SK-BTHESIS; 15 EC). Voor dit vak hoef je je niet zelf in te schrijven via OSIRIS, in plaats daarvan, nadat je een stageplek hebt gevonden, vul je samen met je begeleider een contract in. Dit contract is hier terug te vinden. Vervolg stuur je dit document als PDF-document naar science.chem.ba@uu.nl met cc. naar de cursus coordinator Syl Blad (s.blad@uu.nl), het studiepunt schrijft je in voor de cursus op OSIRIS. Het grote verschil met biologie is dat je niet nog apart een literatuuronderzoek doet, in plaats daarvan doe je alleen een groot onderzoek waarvan je vervolgens de resultaten verwerkt in een onderzoeksverslag. Hierbij kun je uitgaan van een tijdsverdeling waarbij je acht weken fulltime bezig bent met onderzoek doen, en daar vervolgens twee weken de tijd voor hebt om een verslag over te schrijven. Bij scheikunde is het een verplicht onderdeel om je onderzoek te presenteren aan de andere leden van de onderzoeksgroep. Ook is er bij scheikunde geen sprake van ondersteuning door werkcolleges of een cursus handleiding, hierdoor dien je de deadlines zelf met je begeleider te bepalen en vast te zetten. Je wordt iets meer losgelaten en bent zelf meer verantwoordelijk over het in de gaten houden van je deadlines en de afspraken die jij met je begeleider hebt gemaakt. Voor meer informatie over je thesis doen via scheikunde, kijk op deze website.

Wat moet ik zelf regelen voor het doen van een thesis?

Om een thesis te kunnen doen moet je al ruim op tijd voor aanvang van het blok waarin je wenst stage te lopen een plek gevonden hebben om dit te kunnen doen, de coördinatoren van de cursus zullen je hier verder niet in begeleiden. Voor het bemachtigen van een stageplek stuur je een mailtje naar onderzoekers binnen en buiten de Universiteit van Utrecht, voor alle mogelijkheden en een overzicht van onderzoeksgroepen waar je je bachelorscriptie kunt doen, zie het overzicht

Bij sommige onderzoeksgroepen kunnen plaatsen erg selectief zijn, en populaire vakgroepen zitten soms al snel vol. Een richtlijn om te beginnen met mailen voor een plekje is begin december. Hoewel er geen uiterlijke datum is waarop je een plekje kan regelen (natuurlijk wel voor aanvang van het blok), wordt twee maanden voor het starten van het blok al erg krap voor onderzoekers om je nog te kunnen plaatsen in hun onderzoeksgroep. Houd bovendien rekening met de inschrijfperiode voor het blok waarin jij je stage wilt lopen, in ieder geval bij Biologie zul je een mail naar het studiepunt moeten sturen als je deze hebt gemist.

Mail gerust meerdere onderzoeksgroepen voor een stageplek, de lopende onderzoeken en begeleiders moeten immers ook op jouw interesses aanslaan en verschillende opties kunnen afwegen is altijd fijn. 

Wat kun je het beste vermelden in je mail?

 • Je studie, naam en studentnummer
 • Begin en einddatum van je stage/ het blok waarin je stage doet, hoeveel weken jij ook daadwerkelijk op het lab/ praktisch onderzoek moet doen
 • Waarom je in deze onderzoeksgroep specifiek geïnteresseerd bent
 • Je motivatie
 • Eventuele ervaring (relevante vakken die je gevolgd hebt) en waarom jij geschikt bent om stage te lopen in deze onderzoeksgroep

Wanneer een onderzoeksgroep interesse heeft om jou een stageplek aan te bieden zul je worden uitgenodigd om op kennismakingsgesprek te komen. Hier zal je hoogstwaarschijnlijk verteld worden welk onderzoek er nu loopt binnen de onderzoeksgroep en waar jij een steentje aan bij zal dragen. Voel je hier zeker vrij om al jouw vragen te stellen;

 • Wie is je dagelijkse begeleider en hoeveel tijd heeft deze persoon om jou persoonlijk te begeleiden?
 • Wat zal jouw werk tijdens je stage voornamelijk inhouden?
 • Wat verwachten de groep en jouw begeleider van jou?

Wanneer dit gesprek goed verloopt en beide partijen tevreden zijn heb jij misschien wel een stageplek gevonden!

In het geval dat je je bachelorthesis buiten de departementen Biologie en Scheikunde doet, is je begeleider een externe onderzoeker. Volgens de richtlijnen moet je in dat geval een 2e beoordelaar/ examinator binnen de departementen biologie of scheikunde vinden. Mail hiervoor ook verschillende onderzoekers en professoren van de universiteit, doe dit in overleg met je eerste begeleider.

Je volgende stap is om je inschrijving voor de gewenste thesis cursus(en) op OSIRIS rond te krijgen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen werkt dit voor inschrijving via scheikunde en biologie net iets anders.

Voor biologie schrijf je je handmatig via de reguliere inschrijvingsroute in voor de twee vakken onderzoeksscriptie (B-B3ONSCR) en onderzoeksproject (B-B3ONST) op OSIRIS. Vervolgens zul je enkele weken voor aanvang van de cursus een online Survey Monkey vragenlijst in moeten vullen, waarin je je al gemaakte afspraken omtrent je scriptie aangeeft en het onderwerp van je onderzoek moet invullen. 

Voor scheikunde vul je samen met je begeleider een contract in, hierin worden werktijden, begeleiding, evaluatie en deadlines vastgesteld. Vervolgens stuur je het contract als PDF-document naar science.chem.ba@uu.nl met een cc naar de cursus coördinator Syl Blad (s.blad@uu.nl). Het studiepunt zal jou via OSIRIS inschrijven voor de cursus Bachelorthesis Scheikunde (SK-BTHESIS), dit hoef je dus niet zelf te doen. 

Het wordt sterk aangeraden om nog een gesprek te hebben met je (dagelijkse) begeleider voor de aanvang van je stage. Hierin kun je de tijd nemen om meer over het aankomende onderzoek te weten te komen, en afspraken rondom deadlines voor jou en deadlines voor feedback kunnen vastgesteld worden. Dit gesprek kun je dus ook gebruiken om het contract voor wanneer je je via scheikunde in hebt geschreven in te vullen. 

Een slimme vraag om hier te stellen is of jouw begeleider toevallig een aantal dagen afwezig zal zijn, en hoe jullie dit gaan opvangen. Ook kun je vragen om literatuur, zodat je je alvast in kunt lezen in het onderwerp van je onderzoek, voordat je hier ook daadwerkelijk aan begint.

Waar kan ik allemaal mijn thesis doen?

Het korte antwoord is; overal waar je onderzoek kan doen binnen het beroepenveld dat relevant is voor MLS-studenten. Dit is natuurlijk ontzettend breed, en daarom is er hier een overzicht van de onderzoeksgroepen waar de meeste mensen hun stage zullen gaan lopen.  Alle mogelijke stageplekken kunnen in een aantal categorieën ingedeeld worden, met elk hun eigen regels rondom het regelen van een stageplek.

Binnen de departementen Biologie en Scheikunde

De meest voor de hand liggende onderzoeksgroepen waar je je bachelorthesis kunt doen, zijn onderzoeksgroepen van het Bijvoet Centrum binnen het departement scheikunde;

 • Biomolecular Mass Spectrometry and Proteomics
 • Cellular Protein Chemistry
 • Crystal and Structural Chemistry
 • NMR Spectroscopy
 • Membrane Biochemistry and Biophysics
 • Cryo-electron microscopy
 • Chemical Biology and Drug Discovery

En onderzoeksgroepen binnen het Institute of Biodynamics and biocomplexity van het departement biologie;

 • Theoretische biologie en bioinformatica
 • Ontwikkelingsbiologie
 • Research Division Cell Biology, Neurobiology and Biophysics (vaak afgekort tot Cell Biology), let op dat deze groep andere regelingen heeft omtrent het doen van bachelorthesisen. Hieronder vallen de volgende onderzoeksgroepen;
  • Cellular Dynamics
  • Molecular Neuroscience
  • Molecular Oncology
  • Theoretical Biophysics
  • Neuronal Organelle Dynamics
  • Biophysics
  • Axonal Signalling
  • Synapse Organization
  • Molecular Targeted Therapies
  • Cellular Electron Microscopy
  • Synaptic Physiology

Het Hubrecht Institute en het UMC Utrecht

Op de Uithof (Utrecht Science Park) bevinden zich ook nog het Hubrecht Institute en het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht, beiden instanties bevatten vele verschillende onderzoeksgroepen waar je een stage zou kunnen regelen. Omdat deze onderzoeksgroepen buiten de departementen scheikunde en biologie vallen, zul je, zoals hierboven beschreven, wel een tweede examinator moeten regelen binnen een van de departementen. 

Bij het Hubrecht Institute wordt er divers onderzoek gedaan naar ontwikkelings- en stamcelbiologie. Je kunt hierbij denken aan signaling in stamcellen in de vroege embryonale ontwikkeling, hartontwikkeling, regeneratie, epigenetica, genoomarchitectuur, celcycluscontrole, DNA-reparatie en ga zo maar door. Binnen dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van verschillende onderzoeksmodellen waaronder muizen, kikkers, zebravissen, fruitvliegen, wormen, weefselkweek en organoïden. 

Bij het UMC Utrecht heeft al het onderzoek als uiteindelijk doel om bij te dragen aan het verbeteren van de gezondheid van mensen en die van de zorg. Het onderzoek wat daar gedaan wordt focust zich op zes speerpunten, namelijk; brain, cancer, child health, circulatory health, infection and immunity en regenerative medicine and stem cells. 

Bij en bedrijf of ander onderzoeksinstituut

Natuurlijk zijn er naast het UMC en het Hubrecht nog meer onderzoekscentra waar je stage kan lopen, denk bijvoorbeeld aan het NKI. Vraag dit simpelweg na door een mailtje te sturen naar het onderzoekshoofd daar. Ook voor deze stageplekken geldt dat je een tweede examinator zult moeten regelen.

Buitenland

Het is ook mogelijk om je bachelorthesis in het buitenland te doen, iets wat een waardevolle ervaring kan zijn, maar zeker meer regelwerk met zich mee zal brengen. Wanneer dit je een leuk idee lijkt is het nog meer dan normaal van belang dat je op tijd begint met plannen van je stage, nem hiervoor contact op met het Science International Office. Voor verdere uitleg over een stage doen in het buitenland, kun je terecht op deze website en kan het nuttig zijn met overige vragen naar de studieadviseur te gaan of een van de coördinatoren van de twee cursussen S.Blad@uu.nl (Scheikunde) en scriptie.bio@uu.nl (Biologie).

Handige linkjes en extra vragen

Tijdens het schrijven van je literatuuronderzoek en onderzoekverslag zul je veel literaire bronnen gebruiken. Om hier overzicht in te houden, en toegang te krijgen tot veel (normaal betaald) onderzoekspapers, heeft de Computercommissie, de PCie, een handleiding voor Mendeley en het toegang krijgen tot de Universiteits licentie voor het lezen van onderzoek. Deze handleiding is hier terug te vinden (hiervoor moet je wel ingelogd zijn).

Heb je nog overige vragen over je bachelorthesis? Je kunt altijd een mailtje sturen naar de coördinatoren van de thesis cursussen van Scheikunde (S.Blad@uu.nl) en Biologie (scriptie.bio@uu.nl).

Als afsluiting, LET OP: Als je een master wilt beginnen in september is het van groot belang dat je laatste cijfer uiterlijk 1 augustus op Osiris staat. Dit is een harde, landelijk vastgelegde deadline!